www.auticafecastricum.nl

Home

Agenda

Archief

Links

Contact

Zorg 2015

Ingezonden


Volg ons ook op Facebook!

Zorg voor uw kind met ASS in 2015 en verder.

(Alle informatie onder voorbehoud)


Inleiding

De zorg gaat in 2015 op de schop. Alles wordt anders. Zorg wordt voor belangrijke delen overgeheveld van de rijksoverheid naar de Zorgverzekeraars en naar de gemeenten. De gemeenten worden in de meeste gevallen het eerste aanspeekpunt voor zorg voor kinderen met ASS. De veranderingen vormen enerzijds een duidelijke bezuiniging omdat veel minder geld wordt overgeheveld naar de gemeenten dan nu voor de zorg beschikbaar is, maar er zijn ook positieve kanten: zorg kan lokaal meer op maat geboden worden. Over een jaar zullen we zien of kinderen met ASS er op vooruit of achteruit zijn gegaan. Op deze pagina vindt u algemene informatie om u op weg te helpen bij het zoeken van zorg voor u kind in de gemeenten in deze regio. In veel gemeenten is de zorg langs gelijke lijnen geregeld, maar er kunnen plaastselijke accentverschillen zijn. De BUCH-gemeenten (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) werken intensief samen.


Waar moet ik beginnen?

Eerst moet u onderzoeken waar u in uw situatie terecht kunt voor zorg. Daarvoor kunt u het beste gaan naar de website: www.waarkrijgikmijnzorg.nl. Deze website vertelt u na het invullen van enkele vragen waar u moet aankloppen met uw zorgvraag.


Ik heb al zorg voor mijn kind? Wat gaat er veranderen?

In praktische zin is nog veel onduidelijk, maar de website: www.hoeverandertmijnzorg.nl geeft informatie in grote lijnen over wat er nu al bekend is. Heel informatief is ook een pagina op de website van de gemeente Alkmaar: Veranderingen 2015 - veelgestelde vragen zorg. Heeft u nu al een PGB dat doorloopt in 2015 dan zal de gemeente in principe contact met u opnemen. Hoort u niets, bel dan in december vooral zelf met de gemeente en vraag of uw PGB bij de gemeente bekend is en wanneer u iets van de gemeente gaat horen. Wanneer u een beschikking heeft die doorloopt in 2015 dan moeten de declaraties voor zorg worden goedgekeurd door de gemeente. Bent u daar niet bekend als PGB-houder, dan loopt de zaak vast!


Ik wil me goed voorbereiden op het aanvragen van zorg in de vorm van een PGB,

waar vind ik goede informatie?

Uitgebreide en actuele informatie vindt u op de website van PerSaldo, een vereniging die is opgericht voor het behartigen van de belangen van mensen met een PGB. Voor u met uw concrete zorgvraag naar de gemeente stapt is het van belang goed te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, welke inspanning van uzelf wordt verwacht (zie ook de website: www.datisheelnormaal.nl) en hoe u de zorgvraag het beste kan verwoorden. Veel van de informatie op de website is voor iedereen toegankelijk, voor persoonlijk advies moet u lid worden van de vereniging PerSaldo.


Ik word voor zorg verwezen naar de gemeente, waar moet ik aankloppen?

Let op: van belang is de vraag waar de personen gevestigd zijn die het gezag over uw kind uitoefenen. U moet namelijk voor zorg aankloppen in die gemeente. Woont uw kind thuis en heeft u het gezag over uw kind, dan klopt u aan bij de gemeente waarin u woont.

Het beste kunt u eerst een kijkje nemen op de website van uw gemeente, daar is veel informatie te vinden. Hier vindt u een powerpoint met informatie van de 'Buch'-gemeenten (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo). Hieronder staan links naar pagina's die gaan over 'zorg' in de betreffende gemeente.

www.bergen.nl

www.uitgeest.nl

www.castricum.nl

www.heiloo.nl

www.velsen.nl

www.beverwijk.nl

www.heemskerk.nl

www.zaanstad.nlfree web counter